Educatieve Bijenstand

Educatieve bijenstand VBVI vzw
Abdij van Park 7
3001 Leuven (Heverlee)

Infrastructuur:
Bijenstand met 20 bijenvolken, een doorkijkkast, oude korven, nestkastjes voor solitaire bijen, kruidentuin, een paviljoentje voor kleine tentoonstellingen en een opslagruimte.

Contactpersoon: Openingsuren:
Staf Kamers
Goede Haardlaan 3
3001 Heverlee
Enkel op afspraak.
Tel. 016 22 12 87 (Na 18 uur)


Activiteiten:

  • Geleide bezoeken, opendeurdagen (erfgoeddag, open monumentendag)
  • Opvolging van natuurlijke mijtenval.
  • Koninginnenteelt en selectie, overlarven met het jentersysteem.
  • Oogsten van raathoning.
  • Natuureducatieve activiteiten, waaronder ook de biomarkt op open monumentendag.

De educatieve bijenstand van Vlaams-Brabant is opgericht in een prachtig 42 ha groot abdijdomein te Heverlee, in samenwerking met de Vrienden van de Abdij van ’t Park vzw en de Koninklijke Vakvereniging De Bieëntelers der Dijle.

De Parkabdij dankt haar naam aan het jachtpark van de hertog van Brabant, Godfried 1 met de Baard. In 1129 schonk de hertog zijn park aan de Norbertijnen van de Noord-Franse abdij van Laon, met de uitdrukkelijke wens om er een abdij op te richten. Sindsdien hebben Norbertijnen de Parksite vrijwel ononderbroken bewoond.

De vzw De Vrienden van de Parkabdij, en de Stad Leuven die een deel van de Abdij in erfpacht heeft genomen brengen een nieuwe dynamiek te weeg op het domein.

Hooilanden worden jaarlijks gemaaid, de vijvers worden ecologisch beheerd en boomgaarden en tuinen werden opnieuw aangelegd.

Bedoeling is het oude cultuurlandschap nieuw leven in te blazen. Hierbij staan duurzaamheid, milieuzorg en natuureducatie voorop. Ruimtelijke samenhang en respect voor de geest van de omgeving vormen de rode draad. Een educatieve bijenstand geeft zeker een meerwaarde aan de abdijsite en biedt zeker met zijn vele bezoekers voldoende promotie voor de bijenteelt. Een bezoek aan de bijenstand kan eventueel worden gecombineerd met een bezoek en rondleiding in de abdij. (om 16 uur op zondag)

De educatieve bijenstand bereik je het best langs de ring rond Leuven (afslag Park Poort) richting Haasrode.Na ongeveer 300 m kom je aan de spoorwegbrug. Naast de spoorwegbrug is de ingang van de abdij.